Orientering om DNA-screeningsprojekt for Siberian Husky.
Orientering om DNA-screeningsprojekt for Siberian Husky.
Ansporet af, at flere af de kontaktede hundeejere har betænkeligheder omkring deres deltagelse i den igangværende DNA-undersøgelse (populationsscreening) af Siberian Husky, vil vi gerne her give svar på nogle af de væsentligste spørgsmål, som vi er blevet bekendte med.
Undersøgelsens formål:
Der er angiveligt et problem med iblanding af andrehunderacer i populationen af racen Siberian Husky. Det vil sige, at der kan opstå tvivl om, om en registreret Siberian Husky faktisk er renracet eller en blandingsrace. Hvor, hvem og hvornår indkrydsningen er sket, har som sådan ikke betydning for denne screening. Det væsentlige er, at vi tilnærmelsesvist får afdækket problemets omfang. Det gøres bedst med en undersøgelse af et ”tværsnit” af nulevende individer. Deltagelse i screeningen er naturligvis frivillig, men vi håber meget at man vil deltage, for racens skyld.
Er testen sikker og hvilken skal vi bruge?
Der findes 2 DNA test-paneler med racespecifikke markører; Embark og Wisdom Panel. Nogle private hundeejere har allerede stiftet bekendtskab med dem. På KU/Sund har de i mange år samarbejdet med Wisdom Panel, er fortrolige med testen og er hele tiden opdateret med den nyeste generation af værktøjet. Den løbende opdatering gælder såvel antallet af DNA-markører som de bagvedliggende databaser.
I Dansk Polarhunde Klub har vi ingen erfaring med eller tilstrækkeligt indblik i DNA-undersøgelser, men må trække på den ekspertviden i genetik, som heldigvis er til rådighed via Ph.Dspecialkonsulent og veterinær Helle Friis Proschowsky i DKKs Sundhedsudvalg og Professor Merete Fredsholm, Københavns Universitet (KU/Sund).
Vi har tidligt i processen forelagt professor Merete Fredsholm vore bekymringer om, hvilket af de to paneler, der bør anvendes til screeningen og det er hendes faglige vurdering, at den nye generation af Wisdom Panel fuldt ud giver sikkerhed for resultatetaf og konklusionenpå screeningen.
Det er for dyrt at deltage !
Vi er klar over, at populationsscreeningen ikke er uden omkostninger. Udgiften til selve laboratoriearbejdet på KU/Sund dækkes af Dansk Polarhunde Klub og DKK og er derfor helt gratis for hundeejerne. Udgiften til blodprøvetagning, identifikation og ekspedition, der skal varetages af autoriseret dyrlæge, er forbundet med udgift for hundeejeren. Imidlertid refunderer DPHK op til 400,- kr. per testet hund.
Dyrlæge Anne Schierup, der har praksis lidt syd for Ringsted på Sjælland, har tilbudt at udføre arbejdet på sin klinik uden betaling,udover tilskuddet fra DPHK som afregnes direkte med klubben. Så bor man i nærheden kan man kontakte klinikken Canicold for tidsbestilling på tlf. 40250424. DPHK har desværre ikke kunnet træffe denne aftale med alle landets dyrlæger, så ønsker man at benytte sin lokale dyrlæge til blodprøvetagningen, må man selv kontakte og forhøre om pris, og – som beskrevet i indkaldelsen - efterfølgende indsende kopi af faktura for refusion af tilskuddet fra DPHK.
Hvad sker med min hund, hvis den testes som mix?
Som udgangspunkt ingenting. Resultatet af de individuelle tests kommer kun til hundeejerens kendskab. Vi har ingen intentioner om at forsøge at inddrage stambøger eller udelukke hunde fra deltagelse i hundesporten. Det er op til hver enkelt hundeejer, hvorledes man vil reagere på resultatet.
Vort ønske er – som nævnt indledningsvis – at forsøge at klarlægge omfanget af iblanding af fremmede racer for den danske population.