De gamle nomader, Inuitterne, brugte hunden til at trække eller bærer deres bagage. Det være sig med slæde, vogn (pulk) eller med kløv. Kløven er en hunderygsæk, og den kan med fordel benyttes på vandre- og telttur, en tur i skoven eller på stranden, hvor hunden bærer egen mad og drikke m.v. Den kan også benyttes, når der skal handles ind ved købmanden.
Kløven er en taske, som hunden bærer over ryggen, hvor der går to saddeltasker ned, en på hver side. De er forbundet med et stykke, der går hen over ryggen på hunden. De er fastspændt rundt om brystkassen samt med en rem der går under bugen på hunden. Alt efter pris og model er der forskellige kvaliteter, materiale samt indspændingsmuligheder. De fleste er i dag lavet af kraftig nylon og med skind monteret på hundens udsatte steder.
Alle hunde kan gå med kløv, blot kløven tilpasses hundens størrelse, så den kan bevæge sig frit med kløven på.
Hunden SKAL være voksen (2 år), før den ”fuld-belastes” med en kløv. Samtidigt skal den være i god form for ikke at få skader. Der kan med fordel startes op, inden hunden er fuldvoksen (min. 1år)
Hvordan starter man:
Find en god kløv. Det er vigtigt, at den sidder rigtigt på hunden og er i den rette størrelse, samt dækker de behov, du forventer at have til kløven. Skal man bruge den til fler-dages ture, skal den have en vis rummelighed. Spørg om hjælp, hvis du er i tvivl. Nogle forhandlere kan henvise til folk, der benytter kløv, hvis de ikke har erfaring selv.
Begynd med en lille vægt (5% af hundens vægt) i kløven, men med god fylde, som fylder taskerne ud til normal str. Hunden skal dermed vende sig til, hvor meget kløven fylder, når man skal rundt om noget, eller den hænger fast. Og det tager tid. Man kan øge vægten det sidste ½ år, inden den bliver 2 år, op mod 25% af hundens vægt. Skal hunden gå med mere vægt, kræver det meget træning.
Pakning i sadeltaskerne:
Pak kløven rigtigt. Der SKAL være ligevægt i de to sadeltasker. Dette er vigtigt, ellers sidder kløven ikke rigtigt på hunden. Kom lidt småting i den, til der er ligevægt. Det tungeste pakkes nærmest muligt hundens ryg, lavest muligt og længst muligt fremme. Pas på at ingen skarpe kanter eller spidse genstande vender ind mod hundens ryg. Børst hundens ryg godt, før du lægger kløven på så alle klumper, sand o.l. fjernes. Brystremmene skal strammes så meget at hunden får det meste af vægten på kroppens brystparti. En kløv skal aldrig stoppes hårdt, men have en lidt «slap» facon, så den former sig godt efter hundens krop. Det kan med fordel betale sig at klippe et liggeunderlag til og lægge ind i taskerne ind mod hunden. Ting i kløven vil få en hårdere medfart, end det du selv har i en rygsæk.
Det kan være en fordel at stå med hunden mellem benene og trække kløven over hoved og ned på plads. Gå med hunden foran dig, så du kan hjælpe til, når det er nødvendigt.
Hunden kan gå med 35% af dens kropsvægt på ture over flere dage, hvis der er tale om rigtig godt trænede hunde, der er vant til at gå med kløv, mens en nogenlunde trænet hund kan som minimum bære sit egen udstyr, mad, vand, skål m.v. (op til 15% af egen kropsvægt).
Hvis du overbelaster hunden igennem længere tid, vil den blive udsat for slidtage-skader, når den bliver ældre. Vær altid opmærksom på længde af turen, terræn samt temperatur. Det er kun DIG, der ved, hvad din hund er trænet til.