De polare slædehunderacer"Utrættelige og hårdtarbejdende". Sådan beskriver polarforskere de hunde, der hjalp dem over de frosne kontinenter. Polarforskere som Nansen, Amundsen og Peary lod polarhunde trække dem til uopdagede steder i polaregnene. Ekspeditionshundene trak slæderne effektivt og hurtigt, og de arbejdede i de barskeste klimaer og under de værste betingelser. De måtte udholde snestorme og arbejde på små foderrationer. Ofte måtte en hund opgive livet for spandets overlevelse. Og de trak med glæde hver dag - med logrende haler.

Polarforskere har brugt polarhunde til at nå mål eller opfylde drømme om at rejse tværs over Grønland eller udforske Sydpolen. For flere hundrede år siden var eskimoer og andre folk i de arktiske egne afhængige af deres polarhunde for at kunne overleve i det barske klima. Det var i disse egne at polarhunde som Alaskan Malamute, Siberian Husky, Samojedhunden og Grønlandshunden trak mad og andre livsnødvendige varer fra sted til sted. De transporterede mennesker, og de hyrdede og beskyttede stammernes rensdyr. Hundene, der fik lov til at sove indendørs i igloo'er eller telte om natten, bidrog også med kropsvarme til deres folk. Alt dette resulterede i et stærkt bånd af venlighed og kammeratskab.

Polarhundene blev eksporteret til andre dele af verden efter at polarforskere havde berettet om deres udholdenhed og styrke. Således kom hundene til bl.a. Alaska (under guldfeberen). Nu er hundene gjort overflødige af snescootere og flyvemaskiner. Faktisk er hunde ikke længere tilladt på Sydpolen af frygt for parasitter og bakterier i det følsomme økosystem. Polarhunde er dog stadig populære og elskede ledsagere, og hundeslædesporten er afholdt af mange, der dyrker den som hobby og sportsgren.

Kort fortalt er polarhunderacerne smukke, charmerende, stædige, selvstændige, intelligente og elskelige - men ofte også en udfordring. Læs mere her på sitet, hvis du vil vide mere - og hvis du beslutter dig for at anskaffe en polarhund, er der masser af erfarne polarhundeejere, der står klar med vejledning og støtte.Udseende
Siberian Huskies, Grønlandshunde og Alaskan Malamutes fås i mange varierende kulører og aftegninger. Samojedhunden er grundfarven altid hvid eller hvid med bisquit. Fælles for dem er deres let rektangulære bygning, de trekantede, opretstående ører beskyttet imod kulde af tæt pels og deres mørke dybtliggende, mandelformede øjne. (Kun Siberian Husky må have blå øjne).

Hundene kan pakke deres lange, pelsede haler beskyttende rundt om snude og ansigt, når de ligger sammenrullet. De har lange, stride dækhår og tæt underuld - udviklet til at beskytte mod elementernes rasen. Underulden fældes ca. to gange om året. Hvis du ikke ønsker hundehår i huset, skal du ikke have en polarhund. Regelmæssig børstning er nødvendig for at holde pelsen vedlige og for at undgå filtring. Derudover er der ikke megen pelspleje, da de formår at holde sig selv rene.

Størrelse og styrke
Malamuttes er den største af de polare racer. Store hanner kan veje op til 38 kg, sammenlignet med husky-hanner på  25 kg. Alle de polare hunderacer er stærke og har et kraftigt træk-instinkt (hvilket alle, der har gået med en polarhund i snor, kan bekræfte). Polarhunde er som regel gode spisere - selv om de ( i kortere perioder ) kan klare sig for relativt lidt foder i forhold til deres størrelse.

Trænbarhed
Hunde, der trækker en tung slæde (eller vogn) med musheren flere meter bag dem, skal kunne bruge hovedet og kunne reagere hurtigt på kommandoer. Det kræver en egenrådgihed, som polarhundene har beholdt helt til i dag. De er intelligente, men kan være sværere at træne (end f.eks. en retriever eller collie). De kedes hurtigere af gentagelser, og ofte kan de ikke se meningen med en lydighedsøvelse. Dog kan man med tålmodighed, vedholdenhed og humor nå langt med en polarhund. Der findes endda eksempler på polarhunde, der har klaret sig på højt niveau inden for lydighedssporten.

Temperament
Polarhunde er blandt de venligste af hunderacer. De er fremavlet til at samarbejde i hundespand, så de er flokdyr og elsker at være blandt mennesker - og de fleste fungere også med andre hunde. Som regel forguder de børn, hvis de er vant til børn, men skal aldrig lades alene med små børn pga. deres størrelse og begejstrede leg, der nemt kan virke voldsom. Polarhunde har altså masser af egenskaber, der gør dem til fremragende familiehunde, men det betyder også, at de ikke kan lide at blive efterladt uden flokken i længere perioder. De er gladest når de er en del af flokken - enten hundeflokken eller menneskeflokken.

På trods af deres ulveagtige ydre, som kan intimidere og afskrække tyve, er de ikke gode vagthunde - de ser enhver fremmed som en potentiel ven.

Aktivitetsniveau
En polarhund skal have masser af motion. Et fælles træk for slædehundene er at de elsker at løbe og de har udholdenhed til at kunne tilbagelægge adskillige km uden at blive trætte. Det kræver passende, daglig motion at holde hundene i form og aktivitet - så de ikke keder sig og begynder at underholde sig selv, (hvilket nemt kan resultere i destruktiv adfærd).


Huskier elsker at løbe, og Malamutter har udholdenhed til at kunen gå adskillige km uden at blive trætte. Det kræver passende, daglig motion at holde hundene i form og aktiveret - så de ikke keder sig og begynder at underholde sig selv (hvilket kan resultere i destruktiv adfærd).Mere om de polare slædehunderacer

Siberian Husky, Alasskan Malamute, Samojedhunde og Grønlandshunde stammer fra de nordligste egne i verden - og de blev oprindeligt brugt til bl.a. slædehunde. Huskies og samojeder blev desuden brugt til at hyrde rensdyr. I alle polarhunderacerne er disse oprindelige egenskaber forholdsvis indtakte. Det er egenskaber og kvaliteter, der gør dem til værdsatte og elskede dyr både i dag og for hundreder af år siden.Det er også egenskaber, der skal tages hensyn til, hvis man ønsker dem som kæledyr. 

De polare slædehunderacer er lavet til at trække. De elsker at trække slæder gennem sneen - eller vogne gennem skoven.

Hvis du vil have et slædehundespand - og dit mål er hurtighed over lange afstande, så skal du have en Siberian Husky. Tænker du mere på styrke og udholdenhed, så skal du kigge efter Alaskan Malamute eller Grønlandshunden. Tænker du på en mellemting - skal du nok kigge på en Samojedhund.

Hvis du blot er på udkig efter en sød hund som kæledyr, og synes at en af disse polarhunderacer kan være den rigtige for dig? Så skal du lære racerne at kende. Hundenes egenskaber og karakteristika varierer fra individ til individ. Hvis du har besluttet dig for en slædehund, er det anbefalelsesværdigt at snakke med opdrættere, mushere og andre eksperter for at finde ud af, hvilken race, der passer dig og din livsstil.