Menu

Log på

Grønlandshunden

Grønlandshundene tilhører gruppen af de ældste hunderacer i verden og har i umindelige tider været Inuit's foretrukne trækdyr. Brugsegenskaber som robust styrke, nøjsomhed og udholdenhed har i mange generationer været afgørende for udvalget af avlsdyr, selv om også ønsket om et korrekt eksteriør har spillet en rolle.

grh1

Grønlandshunden regnes for den stærkeste af de 4 polare slædehunderacer. Den er bygget til udholdende og strengt vedholdende arbejde under til tider ekstreme arktiske vejrforhold og har derfor en tæt dobbeltpels med grove længere dækpels, der beskytter den noget kortere og blødere underuld.

Der tillades nogen variation i størrelsen, så længe arbejdsevne og harmoni ikke påvirkes.

Grønlandshunden er nok et flokdyr, men er sig selv nærmest – ikke mindst når det gælder fødeindtagelse. Den kræver som regel en fast hånd i opdragelsen og årvågenhed i samvær med andre hunde.

 

Racens sværhedsgrad

grh5

  Nem Middel Avanceret 
Opdragelse    
Motion     
Aktivering     
Pelspleje x (ved normal pels) x (når de fælder)  
Krav til plads     x
Støjniveau     x
Generel sværhedsgrad     x

 

Historisk baggrund for Grønlandshunden i Danmark

I 1935 blev de to første grønlandshunde registreret i Dansk Kennel Klub (DKK). Hundene kom fra Grønland og var født i Ammassalik på Østgrønland. Hannen hed NANOK, vel nok det mest almindelige hundenavn på grønlandsk, det betyder isbjørn. Nanok var hvid med grå pletter og fik registreringsnummer 58 138. Tæven hed Kaddara og var hvid med gule pletter, hun fik registreringsnummer 58 139. Hvem der havde hundene med hjem vides ikke – eller kunne ikke oplyses. En hvalp efter de to hunde, blev registreret i 1937, han hed Palo og var som moderen, hvid med gule pletter, Palo fik reg. nr.58 140. Ingen af nutidens danske grønlandshunde kan føres tilbage til disse hunde.

I perioden fra 1937 til 1960 er der ikke meget at finde om grønlandshunde i DK. Man mener, der har været enkelte eksemplarer i Zoologiske Haver. Sidst i halvtredserne og tresserne udstilledes der en del svenske og norske og finske hunde i DK., og efter sigende blev de registret i DKK, når de udstillede her.

I 1956 opnåede en grønlandshund ved navn Kajuk, det allerførste Championat der er givet til en grønlandshund i DK. Om hunden var norsk, svensk eller finsk vides ikke. Karantænebestemmelserne i 1970 satte en stopper for nordiske udstillere i DK.

I sommeren 1957 forærede daværende chef for Siriuspatruljen i Nordøstgrønland, Dyrlæge og Løjtnant Poul Sihm. Flyveeskadrille 721 i Værløse en grønlands-hundehvalp, som gave. Eskadrillens Catalina, blev brugt til at udflyve depoter for Siriuspatruljen, hvalpen hed Trine. Trine var alene det første år, men mandskabet syntes hun kedede sig, så i august 1958, ankom så hanhvalpen Mik. Det var meningen at hundene skulle være stationens maskotter, men allerede efter 1 ½ år, måtte hundene skifte hjem, Mik kunne ikke enes med stationens vagtschæfere. Astrid Bjørndal, Roskilde overtog hundene - og fik senere kennelnavnet Polarstjernen, og så vidt vides var Polarstjernen det første kennelnavn, der blev registreret på grønlandshunde i DK.

Mik blev Dansk Champion i 1963, han var af den langhårede type. Han blev brugt i avl, både her og i Sverige. ( I 1977 importerede jeg en tæve fra Sverige, efter Int. Nord. Ch. Vajga og Stalos Trygg, hun havde Mik som farmors far i sin stamtavle). Astrid Bjørndal fik efterhånden en del hunde, nogle blev solgt til Sverige, bl.a. Nuka, som kom til den mangeårige formand for Svensk Polarhundeklub Stig Juhlander.

En anden tæve, Polarstjernens Gratie, havde også svensk ejer. Gratie blev Dk, Ch. I 1967. Så vi kan konstatere, at både de danske og svenske hunde har forfædre fælles, hvis ellers stamtavlen var lang nok. Min svenske tæve fik kun et enkelt kuld, 3 hanner og 3 tæver. To af tæverne kom til henholdsvis Kennel Kassasuk og Kennel Sisimiut, tæven der kom til Kennel Sisimiut, blev Mor til kennelens første kuld grønlandshunde. Fra tresserne og op til i dag, har der været følgende kenneler på grønlandshunde: Polarstjernen, Kigus, X- Ranch, Mols Bjerge, Kassasuk, Kimik, Wiraq, Sisimiut, Avderød, Stakkevang, Narsarsuaq, Kalaallit Qimmiat, Alpha Basen Qimmeq og Igdlo. (Kun de tre sidste er aktive m. grønlandshund i dag.)

I tiåret 1983 til 1993 er der registreret 3o1 grønlandshunde – tallet er inkl. 44 stk. importer, hovedsagelig fra Grønland, dog var der 5 fra Norge, 1 fra Sverige, 1 fra Tyskland og 1 fra Italien.

I 1976 blev de første grønlandshunde fotograferet for Hofteledsdysplasi – HD og op til i dag (1994) er 13o hunde fotograferet og 115 af dem er fri for HD. 5 af de påviste hunde var kommet direkte fra Grønland – og har sikkert haft en anden opvækst end opvækst end danske hunde.

Fra 1967 til 1994 har 45 hunde opnået det Danske Championat, flere af hundene har også udenlandske titler, som Verdensvindere, Eurosigere m.m.

På udstillingsfronten i Danmark, har flere af de såkaldte ” Grønlandsimporter” også gjort det godt, har gennemgående været ret racetypiske iflg. standarden, enkelte er dog blevet afvist p.g.a. pelsstruktur og tipører. I 1978 tog en familie en han og en tæve med hjem fra Grønland, hundene var begge født i Jakobshavn, hannen var særdeles racetypisk. Begge hundene blev tilmeldt en stor DKK udstilling i Aalborg, blev præmieret med hver en 1.præmie. Den 4 årige hanhund blev endvidere først BIR (bedst i racen) senere blev han BIG (bedst i gruppen), Hunden havde aldrig lært at gå i snor, men opførte sig som om - og vandt på sit fantastiske jordvindende trav og sit herlige temperement.

På 4 udstillinger var det danske Championat i hus – plus 3 gange CACIB og 1 BIS 2 placering. Familien havde grund til at være stolte af Bamses meritter. Bamse blev også brugt i avl, men i dag findes der kun få efterkommere efter ham.

Dette var i store træk, lidt om Grønlandshunden i Danmark. Det meste har været bragt i medlemsbladet Spidshunden. Jeg stoppede som racerepræsentant i 1995, efter 10 år på posten, min sidste Grønlandshund var da død og jeg syntes det var på tide, at takke af, men jeg vil altid fremover følge Grønlandshunden, med stor interesse.

Skrevet af Eva Krogfelt 1994.

Grønlandshunde

grh2

grh3

ghr4

Go to top