Menu

Log på

De polare slædehunderacer

 racer

"Utrættelige og hårdtarbejdende". Sådan beskriver polarforskere de hunde, der hjalp dem over de frosne kontinenter. Polarforskere som Nansen, Amundsen og Peary lod polarhunde trække dem til uopdagede steder i polaregnene. Ekspeditionshundene trak slæderne effektivt og hurtigt, og de arbejdede i de barskeste klimaer og under de værste betingelser. De måtte udholde snestorme og arbejde på små foderrationer. Ofte måtte en hund opgive livet for spandets overlevelse. Og de trak med glæde hver dag - med logrende haler.

Polarforskere har brugt polarhunde til at nå mål eller opfylde drømme om at rejse tværs over Grønland eller udforske Sydpolen. For flere hundrede år siden var eskimoer og andre folk i de arktiske egne afhængige af deres polarhunde for at kunne overleve i det barske klima. Det var i disse egne at polarhunde som Alaskan Malamute, Siberian Husky, Samojedhunden og Grønlandshunden trak mad og andre livsnødvendige varer fra sted til sted. De transporterede mennesker, og de hyrdede og beskyttede stammernes rensdyr. Hundene, der fik lov til at sove indendørs i igloo'er eller telte om natten, bidrog også med kropsvarme til deres folk. Alt dette resulterede i et stærkt bånd af venlighed og kammeratskab.

Polarhundene blev eksporteret til andre dele af verden efter at polarforskere havde berettet om deres udholdenhed og styrke. Således kom hundene til bl.a. Alaska (under guldfeberen). Nu er hundene gjort overflødige af snescootere og flyvemaskiner. Faktisk er hunde ikke længere tilladt på Sydpolen af frygt for parasitter og bakterier i det følsomme økosystem. Polarhunde er dog stadig populære og elskede ledsagere, og hundeslædesporten er afholdt af mange, der dyrker den som hobby og sportsgren.

...

Kort fortalt er polarhunderacerne smukke, charmerende, stædige, selvstændige, intelligente og elskelige - men ofte også en udfordring. Læs mere her på sitet, hvis du vil vide mere - og hvis du beslutter dig for at anskaffe en polarhund, er der masser af erfarne polarhundeejere, der står klar med vejledning og støtte.

Udseende

Siberian Huskier, Grønlandshunde og Alaskan Malamutes fås i mange varierende kulører og aftegninger. Samojedhunden er oftest hvid eller en blanding af hvid og creme. Deres trekantede, opretstående ører er beskyttet i mod kulde af tæt pels, og deres dybe, mandelformede øjne beskytter mod sneblindhed. (Kun Siberian Husky må have blå øjne).

Hundene kan pakke deres lange, pelsede haler beskyttende rundt om snude og ansigt. De har lange, stride dækhår og tæt underuld - designet til at beskytte mod elementerne. Underulden fældes to gange om året. Hvis du ikke ønsker hundehår i huset, skal du ikke have en polarhund. Regelmæssig børstning er nødvendig for at holde pelsen vedlige og for at undgå filtring. Derudover er der ikke megen pelspleje, da de formår at holde sig selv rene.

Størrelse og styrke

Malamutten er den største af de polare racer. Store hanner kan veje op til 38 kg, sammenlignet med huskiernes 28 kg. Alle de polare hunderacer er stærke og har et kraftigt træk-instinkt (hvilket alle, der har gået med en polarhund i snor, kan bekræfte). Polarhunde er som regel gode spisere - selv om de kan klare sig for relativt lidt foder i forhold til deres størrelse.

Trænbarhed

Hunde, der trækker en tung slæde (eller vogn) med musheren flere meter bag dem, skal kunne bruge hovedet og tage beslutninger. Det kræver en selvstændighed, som polarhundene har beholdt helt til i dag. De er intelligente, men kan være sværere at træne (end f.eks. en retriever eller collie). De kedes hurtigere af gentagelser, og ofte kan de ikke se meningen med en lydighedsøvelse. Dog kan man med tålmodighed, vedholdenhed og humor nå langt med en polarhund. Der findes enddog eksempler på polarhunde, der har klaret sig på højt niveau inden for lydighedssporten.

Temperament

Polarhunde er blandt de venligste af hunderacer. De er avlet til at samarbejde i spand, så de er flokdyr og elsker at være blandt mennesker - og de fleste holder også af andre hunde. De forguder børn, men skal aldrig lades alene med små børn pga. deres størrelse og begejstrede leg. Polarhunde har altså masser af egenskaber, der gør dem til fremragende familiehunde, men det betyder også, at de ikke kan lide at blive efterladt uden flokken i længere perioder. De er gladest når de er en del af flokken - enten hundeflokken eller menneskeflokken.

På trods af deres ulveagtige ydre, som kan intimidere og afskrække tyve, er de ikke gode vagthunde - de ser enhver fremmed som en potentiel ven.

Aktivitetsniveau

En polarhund skal have masser af motion. Huskier elsker at løbe, og Malamutter har udholdenhed til at kunen gå adskillige km uden at blive trætte. Det kræver passende, daglig motion at holde hundene i form og aktiveret - så de ikke keder sig og begynder at underholde sig selv (hvilket kan resultere i destruktiv adfærd).

Go to top